A korcsolya élezés nem egy misztikus művészet, amit csak a kíváncsi szemek elől rejtve lehet végezni. Egy relatíve egyszerű folyamat, melynek során beállítják az éleket a korcsolyázó maximális hatékonyságára törekedve.

Milyen gyakran kell éleztetni?

Ez több tényezőtől is függ: A korcsolyázási stílusodtól (elsősorban az elvárásaidtól), rendszerességtől, a jég minőségétől, az öltözőtől a jégpályáig vezető burkolaton át a tárolásig. Nem utolsó sorban a korcsolyád minőségétől. Tehát egyértelmű: amikor eljött az ideje! Na de mikor is?

Mikor kell éleztetnem?

Az újonnan vásárolt korcsolyákat minden esetben ajánlott! Egyes gyártók ugyan előre profilozzák a pengét (van benne “holker”, élesnek tűnik), az nem ritkán teljesen hibás, ferde irányú. És nem biztos, hogy a tudásszintednek megfelelő az él. Mindazonáltal a pengét általában egy védőréteg is borítja.

  • Ha a pengéid tompák, mint a vajazókés vagy sérültek és nem egyenletes az él.
  • Ha nem érzed már magad biztonságosan a jégen. Kicsúszik a lábad vagy lassabban-nehezebben megy, mint eddig.
  • Ha gyorsan fejlődsz és a stílusodnak már nem ideális az eddigi él. Pl. “hokifékezni” kezdő éllel nem fogsz. Helyette hatalmasat esni viszont biztos.
  • Ha fedetlen pályán, tavakon, plasztik jégen korcsolyázol, az élek sokkal gyorsabban kopnak! Ne lepődj meg ha néhány alkalom után eltompulnak.

Ne légy rest, kövesd figyelemmel a pengéid állapotát, tisztítsd meg minden alkalom után, használj élvédőt!

Hová vigyem éleztetni?

Kézi? Gépi? Automata? A lehetőségek száma bőséges, mindenki másra esküszik. Közkeletű tévedés, hogy csak az egyik vagy a másik lehet jó. Mielőtt belevágunk a legfontosabb tanács talán az, hogy hallgassunk a józan eszünkre, kérdezzünk körbe és vegyük a fáradtságot: gondolkodjunk.

Bármelyiket is választjuk, egy biztos: emberek kezelik ezeket a gépeket. Ha nincs meg a kellő szakértelem, egy professzionális géppel is lehet rosszul élezni. Visszájára fordítva a dolgot pedig egy alap kézi köszörűtől ne várjunk precíziós beállításokat.

Ahogy az előzőekben, továbbra is a személyes preferenciáidtól függ minden. Ha csak hobbi szinten, évente tucatnyi alkalommal korcsolyázol, nem szükséges túldimenzionálni a dolgot. Mindenki döntsön belátása szerint.

És mit is mondjak?

A tudásszintednek, esetleges speciális igényeidnek minden esetben szóba kell kerülnie! Hiszen csak ez alapján lehet megfelelően megélezni a korcsolyát. Ha le kell adnod, mert csak később kerül rá sor, próbáld egy cetlire felírni és a korcsolyádba tenni. Vagy kérd meg az illetőt akinek a kezébe nyomod, hogy tegye meg.

Mi is az a holker?

Finoman húzd végig a mutató- és hüvelykujjad a pengén. (Légy nagyon óvatos, a frissen élezett penge megvághat!) Egy jól élezett korcsolyán érezni fogsz egy kis bemélyedést a penge hosszanti középvonala mentén, két különálló éllel a szélein. Ezt a bemélyedést, hornyot nevezik holkernek.

A mélység változtatásával lehet elérni, hogy gyorsabb vagy fogósabb legyen a korcsolya.